sâmbătă, 8 februarie 2020

Ministrul si voturile

Sunt profesor...Sunt un om obișnuit, cu bune și rele, dar cu respect pentru profesia pe care o am.
Am considerat întotdeauna că anumite lucruri trebuie rezolvate în cancelarie.
Am asistat ieri la un spectacol dat de nimeni altcineva decât ministrul educației. Cu o armată de jurnaliști după dumneaei a ascultat la usa unei clase până când a auzit învățătoarea țipând. A năvălit cu alaiul de jurnaliști peste învățătoarea înțepenită de frică.
Și cu vocea ridicată a "tras-o de urechi " în fața copiilor, iar mai apoi in fata intregii tari! În primul rând legea educației prevede că nimeni, dar absolut nimeni nu poate intra în timpul orei, să întrerupă ora fără acordul cadrului didactic. Este lipsa de etica, morala, tact si profesionalism dar si de bun simț să admonestezi cadrul didactic de față cu elevii! Îi faci praf bruma de autoritate pe care o mai are și apoi îi reproșezi că nu stăpânește clasa.
Acum întreb: cu ce drept intră o cohortă de jurnaliști să filmeze copiii? Aveau aprobarea părinților? Cu ce drept au fost interogați copiii în lipsa părinților? Mie, ca și cadru didactic, mi s-a cerut certificatul de non-violator, stiati? Jurnaliștii în calitate de adulți care au interacționat cu minorii aveau acest certificat?
Admirabilă mirarea doamnei ministru în fața toaletelor din curte. Parcă știam că mai fost în minister. Am o presimțire că acele toalete tot acolo erau și atunci, adică în curte. Mare i-a fost mirarea că elevii merg singuri la toalete. Cu cine să meargă? Este la fel ca și la mine.Merg la toaletă cu un copil și las 30 singuri în clasa sau trimit un copil singur la toaletă și rămân cu 30 în clasa? Menționez că sunt un caz fericit din mediul urban.
Ba uneori și cel mai bun profesor țipă, sau are o anumita severitate in tonul vocii. Pentru că unele săli de clasă sunt atât de mari, încât trebuie să ridici vocea pentru a te face auzit. Pentru că avem clase suprapopulate și nu ai încotro dacă vrei să te faci auzit. Pentru că pur și simplu copiii abia intrați în clasa din pauză fac gălăgie și tu trebuie să începi lecția. Pentru că copiii uneori sunt obositi, vorbesc intre ei,au alte preocupari si sunt prea concentrati la ceea ce fac, si nu mai aud ce spune profesorul.
Concluzia?
Controalele neanunțate se fac numai în fiefuri politice, se fac cu surle și trâmbițe la posturile de televiziune. Nu au rolul de a vedea care este starea școlilor, ci de a arunca cu noroi in profesori pentru a atrage simpatia și voturile părinților. Cât despre bani și fonduri nu mai departe de o lună, d-na spunea că nu cere 6% din PIB pentru educație pentru că nu are de face cu banii. Poate toalete în incinta școlilor din mediul rural, poate materiale didactice, poate cursuri de perfecționarea cadrelor didactice pe managementul clasei....
Zic...
Comportamentul ministrei a fost abuziv, malitios si insultator la adresa profesorilor din Romania. Astazi acest ministru a adancit prapastia dintre parinti, elevi si profesori si asta totul de dragul voturilor!

Joc- De-a reporterii!


 Joc: " De-a reporterii!"

Intrebare: " Cum ar trebui sa fie un primar?"
Raspuns:"- Sa nu minta, sa nu fure si sa vorbeasca frumos cu oamenii!"

Intrebare: "Daca ai putea interzice un lucru adultilor, care ar fi acela?"
Raspuns: " As interzice cearta!"

Intrebare: " Ce regula noua ai propune intr-o scoala?"
Raspuns: "Pauza sa fie mai lunga "
Raspuns: " De ziua noastra sa nu venim la scoala!"

Despre aer

Copiii au fost foarte uimiti de experimentul pe care l.am făcut la scoala.Înainte de a începe experimentul, le.am cerut copiilor sa spună ce cred ei ca se va întâmpla dacă vom pune borcanul peste lumânare. Niciunul nu s.a gândit ca se va stinge. Făcând un joc de imaginație în care lumânarea este planeta si borcanul stratul de atmosfera,au inteles ce s.ar întâmplă dacă atmosfera ar dispărea.De asemenea au înțeles ca în realitate atmosfera nu va dispărea niciodată,ci doar ar deveni mai plouată,dacă nu avem grija de ea.De aici s.a pornit o frumoasă discuție despre cum trebuie sa ne implicăm în educarea celor din jurul nostru pentru a păstra sănătos mediul ce ne înconjoară. La cererea copiilor am repetat experimentul de vreo câteva ori 🙂...